„В страната ни няма нито един случай на доказана причинно-следствена връзка между поставена ваксина срещу COVID-19 и смъртен изход“, посочват от Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата в обща позиция.

Според данните в съобщението от началото на ваксинационната кампания у нас досега за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина са проверени общо 9 случая, като в нито един от тях това не  ебило доказано.

В ИАЛ са съобщени общо 6 случая на летален край при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината.

До момента общият брой на съобщените в ИАЛ нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксина е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност.

От ИАЛ посочват, че колко една реакция е сериозна се определя от стриктен анализ.

„На сайта на ЕМА се публикуват включително общата бройка на направените съобщения и бройката на съобщенията със смъртен изход, заедно с разяснението, че това е информация за подозирана връзка на медицинско събитие, наблюдавано след употреба на ваксина. Фактът, че при дадено лице е настъпило такова медицинско събитие или фатален изход след ваксиниране, не означава задължително, че това е свързано с ваксината, тъй като последното подлежи на удостоверяване и доказване“, посочват още от ИАЛ.

Повод за общата позиция на МЗ и ИАЛ станаха твърдения на доц. Атанас Мангъров в телевизионния ефир, че в здравното министерство имали информация за над 500 случая на починали от ваксини срещу COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!