Националният щаб за противодействие на тероризма проведе извънредно заседание. Решено беше да се запази ниско ниво на заплаха за националната ни сигурност. Заради предстоящите празници обаче, мерките за сигурност ще бъдат засилени, особено на местата със струпване на хора. 

Немският Коледен базар в столицата е едно от местата, на които всяка вечер в дните преди празниците е пълно с посетители. Освен на полицията, базарът разчита на собствена охрана и видеонаблюдение. Посетителите казват, че са спокойни, но не виждат охрана. От управата обясниха, че такива има.  

Полицията засилва мерките за сигурност на стратегическите обекти в столицата като централната ЖП гара, автогарата, летището и метрото. На летището видими извънредни мерки за сигурност няма. Подобна е ситуацията и в метрото. Чужденците обаче очакват повече.

От МВР коментират, че заради стрелбата в Страсбург, промяна в мерките за сигурност у нас няма да има, но ще има засилени мерки заради празниците. 

„Директорите на главни дирекции ще предприемат действия за осигуряване на по- голямо полицейско присъствие, включително и от специализирани полицейски сили на местата, на които се предполага, че ще има събиране на повече хора, така че да гарантираме тяхната сигурност”, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Експертите съветват да следим как изглеждат хората около нас и как се държат. И още – при взрив да легнем на земята и да прикриваме главата си с ръце. А при стрелба – да се скрием в най-близкото възможно място.