На изслушване вчера в парламентарната комисия вътрешният министър Бойко Рашков не е споменавал, че лицето, причинило катастрофата, е защитен свидетел с осигурена охрана от прокуратурата.

Това съобщиха от МВР във връзка със съобщение от прокуратурата от вчера, в което се твърди, че вътрешният министър Бойко Рашков разпространява невярното твърдение, че задържаният за тежката катастрофа в София с две жертви Георги Семерджиев е бил със статут „защитен свидетел“ и е охраняван.

„От разпространеното съобщение възникват редица въпроси. Изказването на министъра на вътрешните работи беше около 17 ч. пред депутатите. Защо прокуратурата реагира на несъществуващо изказване и обвинява в лъжа министъра на вътрешните работи за нещо, което той не е казвал? Как за по-малко от 1 час в извънработно време  прокуратурата успя да провери във всички прокуратури в страната дали предполагаемият извършител на катастрофата е свидетел или не? Това не трябва ли да го знае само съответният наблюдаващ прокурор? Това реакция на „гузен негонен бяга“ ли е от страна на държавното обвинение?“, попитаха днес в съобщение до медиите от МВР.

Оттам уточняват, че по време на изслушването в парламента Рашков е уточнил, че има други случаи, в които прокуратурата разпорежда на МВР да охранява свидетели, които са осъждани и с криминално минало. Даден бил пример с човек с 21 присъди, за охраната на когото МВР е похарчило 397 296 лв.

От вътрешното министерство отправят и няколко въпроса към прокуратурата:

– Колко важен е този осъждан 21 пъти свидетел за прокуратурата?

–  Познава ли се лично с главния прокурор Иван Гешев този свидетел?

–  Ползван ли е този свидетел за поръчкови дела, образувани от прокуратурата, свързани със заплахи за убийства на бивш премиер и главен прокурор?

–  Давал ли е фалшиви сведения на бившия директор на „Вътрешна сигурност“

– МВР и настоящ прокурорски помощник във ВКП под формата на доброволен заявител, пожелал анонимност?