До момента няма сигнали, свързани със сериозни нарушения на обществения ред, информират от Ситуационния център на МВР.

От началото на предизборната кампания до днес са получени общо 982 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 4 април се отчита увеличение от 83% на регистрираните сигнали. Съставени са 9936 предупредителни протокола - увеличение от 539% на идентично съставените протоколи спрямо данните към 4 април.

За периода от 6 юли до 14 ч. на 11 юли в Дирекция „Български документи за самоличност“ и в звената им в СДВР и ОДМВР са издадени общо 1137 удостоверения. Само днес до момента са издадени общо 180 удостоверения.

Оперативната обстановка в зоните за отговорност на ГКПП е нормална. На граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Лесово“ и „Калотина“ на българо-сръбската граница има интензивен трафик на леки автомобили на изход от страната. Поради тази причина са въведени облекчения на граничните проверки.

От МВР припомнят, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл izbori2021@mvr.bg.