Спад на кражбите у нас с близо 15 % в сравнение с миналата година. Това сочат официалните данни на вътрешното ни министерство. 

През изминалата година общият им брой е бил близо 37 хиляди, а през тази година, до август те са близо 18 хиляди.

Снимка: btvnovinite.bg

А за миналата година до август те са над 20 хиляди. 

Снимка: btvnovinite.bg

По данни на МВР, се разкриват около една трета от регистрираните кражби и грабежи.

У нас месечно се извършват по около 2000 кражби и по около 100 грабежа. 

Снимка: btvnovinite.bg

И въпреки спада според официалната статистика, набезите в малките населени места остават основен проблем.

Последният случай е от казанлъшкото село Бузовград. Двама криминално проявени с над 20 кражби пребиват възрастно семейство, за да вземат парите им.

76-годишният Иван Колев и неговата съпруга, която е инвалид, са били нападнати посред нощ, докато спели.В дома на възрастното семейство крадците влезли през дворната ограда около 2 ч. посред нощ.

Обирджиите се представили за полицаи. Върху възрастния човек се изсипала лавина от удари. Бит е и с дървен прът. Мнимите полицаи търсели пари. Счупили проходилката на съпругата на Иван.

Двамата фалшиви полицаи са задържани в центъра на селото непосредствено след извършването на престъплението, обясни Христо Петров, началник на „Криминална полиция” в Казанлък.

От дома на Иван Колев крадците си тръгват само с мобилен телефон, но за жертвите им шокът е страшен. В Бузовград не помнят поне от десетина години да се е случвало такова престъпление.

Двамата извършители - на 37 и на 41 години, са познайници на полицията. Криминалните им регистрации са основно за кражби и грабежи. Преди два месеца са били освободени от затвора, където са лежали отново за грабежи. Сега престоят им ще бъде по-дълъг.  

Преди дни 82-годишната Стоянка Петкова от сливенското село Гавраилово също става жертва на кражба. Крадецът взел последните й пари до пенсия – 15 лева.

„Щях да викам,ама и да викам, кел файда.", казва Стоянка.

От 2014 г. полицейски патрули обикалят селата у нас, за да борят битовата престъпност. А от две години акциите са още по-активни, казват от полицията. В село Гавраилово например те се провеждат всяка събота и неделя.

„Не съм видяла милиционер.Кой ще мине,никой не минава тук,жива душа няма!", казва обаче Стоянка Петкова.

Пернишкото село Дивотино е едно от селата, в които от години идва жандармерия. Според жителите това се случва около 5-6 пъти месечно. Въпреки това обаче в последните седмици кражбите зачестяват. Преди броени дни са откраднали телевизора на Кирил Младенов.

„Тамън го бяхме купили, плазмен, голям и го откраднаха. Вечерта към 1 и половина са дошли. И не сме ги усетили. Тука всичко е тараш! Цялата махала е претарашувана!”, разказва Кирил.

На този фон от МВР оценяват жандармерията в селата като успешна мярка.

„С полицейско присъствие и действия от страна на полиция се цели превенция. За всички е ясно, че тези престъпления не могат да бъдат сведени до нула!”, заявява ст. комисар Николай Хаджиев от ГДНП.

Oт МВР отчитат с 20% спад на домовите кражби в сравнение с миналата година.