Представители от „Левицата“ и БСП-София поискаха и получиха уверение, че МВР ще предприеме защитни действия за опазване на Паметника на Съветската армия в столицата. Това страна по време на среща на партиите с вътрешния министър Калин Стоянов.

Повод за срещата стана предстоящият мач в четвъртък между Левски и Айнтрахт.

От „Левицата“ изразиха притесненията си от повторение на нападенията над паметника от миналата седмица, когато футболни фенове счупиха плочата на монумента и замеряха с димки хората в палатковия лагер.

„Изказахме нашата готовност да предадем символично защитата на паметника на МВР, но така или иначе се разбра, че органите на жандармерията, на полицията, са взели всички необходими мерки той да бъде опазен“, каза Мая Манолова пред журналисти след срещата.

В четвъртък се очаква засилено полицейско присъствие при паметника.

По думите на Костадин Паскалев от градското движение на БСП, на територията на монумента няма да бъдат допускани футболни фенове и други участници в организираните мероприятия през деня.

Паскалев обяви още, че исканията за преместване на паметника са нарушения на редица международни договори, по които България е страна. Той посочи трима отговорни за случилото се на 17 август. Това са кметът Йорданка Фандъкова, районният кмет Трайчо Трайков и областният управител.