От МВР се извиниха за инцидента с граната по време на полицейска демонстрация в Силистра.

Най-тежко пострадалото дете – 6-годишната Катерина, която получи 8% изгаряне, е била посетена днес от полицаи. Поискали са да помогнат за възстановяването ѝ с пари. Родителите обаче са твърдо решени да съдят МВР.

„Заради детето, заради емоционалното състояние, физическото, то самото каза, че ръчичката и крачето не се чувстват добре. Някой от полицията трябва да понесе своята отговорност за тези постъпки”, каза Радостина Радева, майка на Катерина.

„Искам да се извиня на родителите и да изкажа своята загриженост, тъй като наистина от една добра идея се случи така, че пострадаха деца, за съжаление”, коментира от своя страна днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Катерина претърпя втора операция. Вече е в по-добро състояние.

От МВР планират да прекратят използването на такива гранати при бъдещи демонстрации пред публика. Според експерти най-вероятната причина за случилото се в Силистра е изтекъл срок на годност на гранатата или неправилно съхранение.

„Тя е изградена от пиротехническо вещество, корпус и иницииращо средство. На кадрите се наблюдава отделяне на част от корпуса и излитане на значително разстояние на фрагменти от гранатата с част от работното вещество, което при нормално сработване на този тип изделия не би се получило”, коментира доц. Явор Бойчев от Института по металознание към БАН.

Все още не е ясно дали прокуратурата ще повдигне обвинения за инцидента.