МВР се готви за първите в историята ни избори по време на пандемия. Създава се и специален междуведомствен щаб за борба срещу търговията с гласове, това заяви в специално интервю за bTV главният секретар на вътрешното министерство Ивайло Иванов. 

Над 20 хиляди полицаи ще участват в охраната на парламентарния вот на 4 април.


Бюлетините и машините за гласуване ще бъдат съпровождани от полицейски патрули до избирателните секции в страната.

В деня на изборите полицията ще следи не само за реда пред урните, но и за спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса.

За сигурността на изборите и за първите сигнали за купуване на гласове разказваме само по bTV.


Заради извънредната ситуация и машинното гласуване, цялата полиция ще бъде на крак за парламентарните избори.

„Може би 20 хиляди души ще участват от МВР в самия изборен ден. Освен униформените служители, ние ще трябва да имаме групи, които да реагират при подаване на сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите. Много оперативни работници ще бъдат на терен. Отделно звената на българските документи за самоличност ще работят, защото ние трябва да се погрижим и за хората, които имат невалидни документи, но желаят да упражнят правото си на глас и да го подсигурим“, заяви главен комисар Ивайло Иванов, главен секретар на МВР.


Жандармерия и Гранична полиция ще транспортират бюлетините и машините за вота до най-отдалечените райони.

„Те ще трябва веднъж да оставят в общините и избирателните участъци чувствителните материали – бюлетини, списъци, а след това ще трябва да оставят и машините в 9400 секции, и това е една мащабна задача“, обясни Димитър Димитров, говорител на ЦИК.


Освен че трябва да преминат спокойно и без инциденти, изборите трябва и да са безопасни - без опашки и струпвания пред урните.

„Трябва наред с всичко друго, да се спазват противоепидемичните мерки. Трябва да следим за здравето на служителите ни, а и трябва да следим дали гражданите спазват тези противоепидемични мерки, за да запазим здравето – дори на тези, дебело подчертавам - които не искат да се предпазят сами“, допълни гл. комисар Иванов.


Щабът на прокуратурата, полицията и ДАНС ще следи за търговия с гласове. 

„Определено започва да се получава информация за бъдещо евентуално извършване на такива престъпления. В една такава обстановка много от сигналите имат съвсем друга цел и това е – злепоставяне на някой конкретен опонент“, каза още гл. комисар Ивайло Иванов.


От понеделник започва работа и горещата телефонна линия, на която ще се приемат сигнали за купуване на гласове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!