Полицията продължава разследването кой е поставил скритата камера в дамската тоалетна на математическата гимназия в Стара Загора. Устройството е било маскирано като закачалка за дрехи. Директорът на училището Николина Куличева увери пред bTV, че всички тоалетни са проверени и други записващи устройства не са открити.

Органите на реда разполагат със сигурна следа за извършителя, научи bTV. Знае се, че той е момче, но на този етап полицията отказва подробности.

В цялото училище има 149 камери за видеонаблюдение. Записите от тях са предоставени на полицията. bTV научи, че намерената камера, скрита в закачалка, струва 60 лв. Устройството се монтира изключително лесно.

Камерата не е била в онлайн режим. На картата й обаче е имало запис.

За устройството са сигнализирали две ученички, на които им направило впечатление именно скъпата закачалка, която незнайно как се е озовала в дамската тоалетна на училището.  

Директорът на училището веднага е уведомила началника на регионалния инспекторат по образованието, представила е и писмен доклад.

„За първи път при нас се случва такъв инцидент. Загрижени сме за нашите деца и за спокойствието им. Веднага се обадих и в Детска педагогическа стая и занесох записа при тях”, отбеляза Куличева.   

Тя е съобщила на учениците за инцидента по училищната уредба още в петък, запознала ги е с кого е разговаряла и какви мерки ще се вземат.

„Ще разговаряме със специализирани детски психолози, които да ни посъветват какъв е  най-адекватният подход в тази ситуация”, каза Ваня Енева – председател на училищното настоятелство.

От 1 до 6 г. лишаване от свобода грозят извършителя, ако е пълнолетен. Ако не е обаче, наказанието пада наполовина и максимално може да е до 3 г.

От полицията заявиха, че по случая се извършват разпити на свидетели, ще бъде извършена и експертиза на устройството. По случая е образувано досъдебно производство.

От областната дирекция на полицията не коментираха информацията в социалните мрежи, че в началото на записа на устройството се вижда самият извършител, нито дали част от този запис вече е изтекъл в интернет. „Работата по случая продължава. Надявам се колегите максимално бързо да стигнат до извършителя”, каза Ивелин Иванов, който отговаря за връзките с обществеността на ОДМВР-Стара Загора.