МВР разби престъпна група, изготвяла фалшиви документи. Операцията е проведена под ръководството на прокуратурата на територията на София и Силистренска област.

По първоначални данни документите били предназначени за чужди граждани, незаконно пребиваващи както на територията на страната, така и в държави от Западна Европа.

Групата е изготвяла и разпространявала неистински документи за самоличност, свидетелства за управление на превозни средства и други официални документи – престъпление по чл.308 от НК., уточняват от пресцентъра на МВР.

Задържани са шестима български граждани, които са поръчвали, изготвяли и предоставяли за ползване неистински документи за самоличност с неистински лични данни.

В хода на операцията, под ръководството на наблюдаващ прокурор от районната прокуратура в Тутракан, служителите на ГДГП са извършили претърсване и изземване на пет адреса и помещения на територията на столицата и на Силистренска област, оборудвани с техника за изготвяне и печатане на неистински документи.

На адреси в София, обитавани от тримата задържани, са открити две помещения, оборудвани за изработване и печатане на неистинските документи.

Намерени и иззети са веществени доказателства, документиращи съпричастност на всеки един от задържаните в престъпната дейност: компютри, принтери, флашки, устройства за ламиниране, защитно фолио за ламиниране на документи, течност за заличаване на данни, снимки на лица, списъци с лични данни, пластики и заготовки за документи за самоличност – с данни и със заличени данни, изготвени неистински лични карти и шофьорски книжки, документи за парични преводи, мобилни телефони и СИМ карти, както и други вещи и предмети, доказващи престъпната дейност. Разпитани са свидетели пред съдия.

Шестима български граждани са привлечени като обвиняеми. На един от тях е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, на двама - гаранция в размер на 10 000 лева, а на останалите трима е постановена мярка за неотклонение „подписка“.

Работата по документирането на случая продължава.