Министерството на вътрешните работи пуска камери с изкуствен интелект срещу високата скорост. Новите устройства могат да снимат едновременно 20 автомобила е в двете посоки за движение.

„Това е поредната стъпка, която МВР прави в битката срещу пътния травматизъм. Доставени са 20 броя преносими мобилни камери. Те са с изключително висока резолюция и разделителна способност, както и с вграден изкуствен интелект“, обясни министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Снимка: bTV

„Това дава възможност да се извърши засичане на скоростта едновременно на няколко автомобила, включително и в двете посоки“, увери той.

Министърът допълни, че има обществени поръчки за доставката на още 280 броя преносими стационарни и мобилни камери.

„Всяко констатирано нарушение ще бъде изпращано чрез защитен канал към Единния център за обработка на нарушенията“, увери Стоянов.

Снимка: bTV

19 областни дирекции ще получат новите 20 камери. За Плевен са предвидени две камери, а министърът аргументира решението с отчетен по-голям брой пътни произшествия.

„След като засилихме контрола по пътя, констатираме много повече нарушения, а от там и наказания. Предприехме действия за активизиране на процеса по връчване на наказателни постановления и глоби по фиш. През последните три месеца, сравнявайки със същия период на миналата година, имаме с над 50% по-голяма събираемост. Само за последните две седмици са събрани МВР събра 7 млн. лева от глоби“, подчерта Калин Стоянов.

„Камерите автоматично разпознават превозното средство дали е лек, или тежкотоварен автомобил. Като по този начин определят и скоростта. Камерите прихващат автомобила на 120 метра като самото заснемане се извършва в по-близък диапазон“, уточни главен инспектор Иво Писанов от „Пътната полиция“. 

Според техническите характеристики скоростомерите трябва да обхващат поне три ленти. Трябва да извършват валидно измерване на скорост, заснемане, документиране и разпознаване на регистрационните номера на не по-малко от 95% от всички МПС, извършили нарушения при скорост от 30 до 300 км/час, както и при променящи се атмосферни условия.