Предсрочно да бъде освободен главният прокурор Иван Гешев, предлага на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Янаки Стоилов. Причината - данни за действия и бездействия, които уронват престижа на съдебната власт. Искането на Стоилов е във връзка с доклад на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев.

Докладът е публикуван на официалната страница на Министерството на вътрешните работи. В него Рашков критикува медийни изказвания на главния прокурор и го обвинява в "разгласяване на данни от досъдебни производства", придобити чрез Специални разузнавателни средства, при два случая от 2020 г.

Посочва се още, че при акцията в сградата на президентството от август 2020-та е бил "нарушен принципът на пропорционалност" и е бил уронен престижът на президентската институцията. Друго нарушение, което Рашков посочва, е, че дела в прокуратурата не се разпределят на случаен принцип, както е по закон.

Министърът заявява също, че Иван Гешев е "извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес".

В оповестения на сайта на ВСС доклад са изведени данни от акцията на прокуратурата в президентството миналата година, която сложи началото на протестите с искането за оставката на Иван Гешев. В предадените страници е посочено задържането на президентските съветници Илия Милушев и Пламен , огласяването на СРС-та по незавършени дела , например - срещу Бобокови.

„Аз няма да преразказвам, нито да резюмирам доклада, казах ви, че съм обобщил тези основания да речем - разгласявания на данни досъдебни производства, СРС, единен критерий за разследване на лица, които заемат висши държавни длъжности и други, но нека сега да не изпреварваме събитията.

Аз съм се ограничил само с това, което засяга конституционните основания, цитираният текст за нарушения, действия за нарушение на престижа на съдебната власт, включително се позовавам и на данни, които навеждат към нарушения на кодекса за поведение на магистратите, заяви правосъдният министър Янаки Стоилов.

Според прокуратурата искането за отстраняването на Гешев няма юридическа стойност

„Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков, внася предложение във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Учудени сме от това защо Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева и определи ситуацията като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар.

В предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика. Оттук нататък компетентен е ВСС.

ВСС публикува доклада на Бойко Рашков на сайта си, след като получи изрично искане за това от Иван Гешев. Докладът на служебния вътрешен министър се състои от 11 страници и 97 страници с приложения.