МВР отправи предупреждение към родителите да се грижат повече за безопасността на децата по време на лятната ваканция.

Черната статистика за миналото лято сочи, че за три месеца - от юни до август, по пътищата в страната са загинали 16 деца.

Снимка: btvnovinite.bg

Броят на ранените обаче е многократно по-голям - общо 407 деца.

МВР обръща специално внимание на родителите да слагат предпазните колани в автомобилите, защото най- много ранени деца има като пътници - 203.

Като пешеходци са пострадали 125 деца, а като водачи на мотопеди и то голяма част от тях - без книжка - 79.

Снимка: btvnovinite.bg

Йорданка  е инвестирала близо 1000 лева, за да оборудва автомобила си с две столчета за децата. Глобата от 50 лева не е главната й грижа:
„Никога не се знае в каква ситуация ще изпадне човек така че дори краткото разстояние не мога да си позволя да ги возя без колана или без столче”, смята Йорданка.

Други родители обаче поемат този риск: 

„Никой не знае че в градски условия при 50 км час, когато тялото е без колан или детска седалка нараняванията се раняват на падане от петия етаж – никой не иска бутне детето си от петия етаж, отбелязва експертът Владимир Тодоров.

Другата грешка, която допускат родителите е, че не следят от коя страна слизат децата от колата. Те трябва да слизат от дясната страна на автомобила, в близост и от страната на тротоара, припомня Владимир Тодоров.

Експертите съветват още като пешеходци децата да вдигат ръка, преди да пресекат дори да са с родителите си, защото са по-ниски и не винаги се виждат от шофьорите.

За повече безопасност на пътя, ако преценят, родителите могат да слагат и светлоотразителна лента на децата на ръката, крака или велосипеда, за да гарантират повече сигурност през лятото.

А през лятната ваканция пътната полиция предвижда множество акции с акцент детската безопасност.