За периода януари-май в страната са регистрирани общо 34 016 престъпления, което е с 5% по-малко в сравнение със същия период на 2021 г., съобщиха на брифинг от МВР.

В същото време с 4% повече е разкриваемостта за този период в сравнение с периода от миналата година.

По отношение на противозаконните отнемания на автомобили има завишаване и там са съсредоточени усилията на МВР. През последните дни на месец май са проведени множество полицейски операции на територията на цялата страна. В резултат на това има образувани над 10 досъдебни производства, проверени са над 20 морги и са установени много крадени коли.

През месец май са реализирани няколко групи телефонни измамници, включително на територията на Чехия и Гърция. Измамите са за над 70 000 евро.

182 са проведените специализирани полицейски операции. По отношение на противодействие на организираната престъпност полицейските операции са 87 в сравнение с 60 през миналата година. 10 от тях са осъществени с чужди партньорски служби.

Някои от операциите са протекли на територията на няколко държави, в резултат на което са задържани 339 души и са образувани 190 досъдебни производства.

Миграционният натиск

Има сериозно увеличение на миграционния натиск за първите пет месеца на тази година. Опитите за преминаване на граждани от трети страни са над 38 000. В огромната си част е на турско-българската граница.

Този процес ескалира през месец април с подобряване на метеорологичните условия. Това се е отразило и на броя на лицата, задържани във вътрешността на страната. Преминат е 100-процентният капацитет за местата за задържане в структурите на дирекция „Миграция“.