МВР обяви обществена поръчка за над 17 хиляди вратовръзки на стойност близо 400 хиляди лева.

Снимка: bTV

Вратовръзки носят почти всички униформени полицаи. Еднакви по кройка, те се различават по бродиран монограм. Лъвче за националната дирекция и жандармерията, пламък - за пожарната, щит с лъвче и корона - за висшите комисари.

Снимка: bTV

Цена на бройка, която МВР предвижда да плати, е 22 лв. и 50 стотинки. Общо - 396 950 лв. Сумата е прогнозна и служи за ориентир на фирмите с оферти. От синдиката на МВР коментират сумите.

„Изглеждат множко, признавам, мисля си, че биха могли да отидат някъде за нещо по-полезно.  Според мен това може да бъде част от униформата на ръководен състав.  Не е като елемент от униформа на облекло на полицай на сравнително ниско ниво, на полицай от улицата“, обясни Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Снимка: bTV

Поръчка за 3 470 вратовръзки МВР обяви и през 2019 г., но тя бе прекратена заради сгрешено изображение на бродираното лъвче в офертата.

Реалната цена на брой вратовръзка на едро е около 15 лв., коментира за bTV  фирмата, чиято оферта беше отхвърлена в предишната процедура.

Отговорът на МВР: "Количеството е определено съгласно заявки от структурите на МВР, чийто служители изпълняват служебните си задължения в униформено облекло. Прогнозната стойност е определена съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки и в съответствие с проведено пазарно проучване."

Поръчката ще се изпълнява за срок от три години с рамково споразумение.