В навечерието на баловете от МВР обещаха строг контрол и организация за опазване на сигурността на абитуриентите.

Баловете ще бъдат от 23 до 30 май. Ще бъде създадена много добра организация, така че освен празниците да преминат безпроблемно за абитуриентите, да не се затруднява и трафикът в столицата.

Ще има засилено полицейско присъствие на сборните пунктове, по маршрутите за придвижване и в районите на увеселителните и питейни заведения.

„Това, че някой празнува, не значи, че след това трябва да нарушава правилата за движение. Ако употребяват алкохол, най-добре да си намерят друг водач, който да ги придвижи, или да си вземат такси, но да не управляват превозни средства след употреба на алкохол”, призова началникът на „Пътна полиция” Бойко Рановски.

На пътя ще бъдат всички мобилни камери на КАТ, които ще следят най-вече за неправилен превоз на абитуриенти, което е и най-честото нарушение. Ще се проверява стриктно и за алкохол и наркотици. За неправилен превоз на абитуриенти глобата за шофьора е 50 лв. и 50 лв. за това, че вози пътник без колан. За самия абитуриент глобата също ще бъде 50 лв.

Миналата година са санкционирани 600 души.

Тогава са станали 6 катастрофи с участието на абитуриенти без ранени и загинали.

Ще се следи и за използването на пиротехника в дворовете на училищата и около заведенията. Глобата там е от 500 до 2000 лв.