Моята информация е, че става въпрос не за напрежение вътре в центъра, а за напрежение, създавано от групи, които дори не са жители на квартала. Има такива, които търсят изява чрез подобен род поведение, които са по-радикално настроени спрямо бежанците, наближава предизборна кампания, която очевидно нажежава ситуацията.

Така министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова описа в кулоарите на парламента ситуацията в столичния квартал "Овча купел", където преди няколко нощи имаше напрежение около бежанския център, а жителите му и представители на националистически политически формации готвят довечера протест срещу лагера.

Министърът подчерта, че от известно време полицейското присъствие в "Овча купел" е засилено, има патрули на "Жандармерията" и се охранява по искане на председателя на ДАНС като във всеки един момент, според преценката му, могат да бъдат изпратени допълнителни сили. Надявам се, протестът, който е израз на някаква позиция, да не се разрасне и разпространи, посочи Бъчварова.

Тя обясни, че към момента страната ни няма възможност да закрива такива бежански центрове. Имаме ангажименти, даваме всяка седмица информация във Фронтекс колко души са настанени и при какви условия, обясни вицепремиерът.

Правили се обаче проучвания за откриване на нови центрове, като идеята е те да са временни места за настаняване, а не постоянни сгради, и така да се реагира според натиска.

Вътрешният министър припомни, че вчера на заседание на оперативния щаб е решено да се задейства вторият етап от плана за действие, което означавало дислоциране на повече сили в критичните гранични места. Колко и какви ще са те, щяло да бъде определено до дни. Властите разчитали и на помощта от Фронтекс, както и проучвали допълнителни възможности за места, в които бежанците да изчакват решението по подадените от тях молби за статут.

Според данните на МВР напоследък се е засилил потокът от бежанци - предимно млади хора, и деца, повечето, от които са тръгнали с групите без родители.

В пленарната зала от БСП призоваха партиите да смекчат говореното по мигрантската криза.

„Бих искал да предупредя  всичик политически сили, това че предстоят президентски избори , не бива да бъде залъгалка и изкушение, за да предизвикаме  граждански бунтове”, коментира Атанас Мерджанов, депутат от БСП.

Патриотичният фронт призова бежанските центрове в градовете да се закрият и да бъдат изнесени до границата. Номинираният за президент Красимир Каракачанов каза, че исканията им нямат общо с изборите. „Започнахме да говорим по тези теми още през 2013 г., когато постоянно ни се напомняше, че става дума за бежанци от война ,а не за емигранти, но това не е така, това се нелегални пришълци”, категоричен беше Каракачанов.