Полицията издирва пастир, подал фалшив сигнал за изгубените мъж и жена в Стара планина, заявиха за bTV от дирекцията на МВР в Пловдив. В акцията, продължила три дни, бяха мобилизирани спасители от Карлово, Сопот, Пловдив, Калофер и Троян.

На 3 септември през телефон 112 в спасителната служба постъпва сигнал, че туристка със счупен крак и нейният придружител се намират на пътека към заслон Ботев. Сигналът е подаден от мъж, представил се за турист.

Веднага след обаждането е изгубена връзка с телефона. Незабавно е стартирала акция по намирането им.

Мъжът посочил данните на жената - нейните имена и възраст. Установено е едно такова лице, което живее на територията на Ямбол. Жената не се намирала в Балкана, а вкъщи.

Допълнително са изискани справки от мобилния оператор. Установен е собственикът на SIM картата. Тя се е ползвала от пастир, установен е контакт с неговия работодател.

Предприети са действия по неговото установяване с цел да бъде извикан в полицията, за да бъде привлечен към наказателна отговорност. 

От Планинската спасителна служба в Пловдив обясниха, че около 30 души при много тежки метеорологични условия – дъжд, вятър и малка видимост, са издирвали мъжа и жената. По думите им подобни шеги с планинските спасители са недопустими. 

„Това не е шега работа, някой ще има нужда от помощ, а ние ще сме на друго място и няма да можем да им помогнем“, посочи Христо Стаматов от отряда на ПСС в Карлово.

За подобно деяние законът предвижда наказание лишаване от свобода до 2 години.