За първи път МВР, ДАНС и антикорупционната комисия ще следят как се отдават плажовете под наем у нас. Процедурите започват през март и ще заменят по-дългосрочните концесии.

Общо 100 са неохраняемите плажове по Черноморието. От тях за 21 в следващите седмици ще бъдат проведени процедури за отдаване под наем. Някои от ивиците са малки, но има и много атрактивни и посещавани от туристите, към които от години има сериозни апетити.

За други пет плажа, като Южният на Сарафово, още се водят съдебни битки. Ако делата приключат до края на месеца, на тези ивици също ще бъдат потърсени стопани. А защо под наем, а не на концесия?

В списъка с плажовете, на които се търсят нови стопани, са едни от най-атрактивните ивици на юг. Плаж Перла и плажът пред Международния младежки център в Приморско са обградени от стотици квадратни метри пясъчни дюни и много хотели.

Няколко кандидати се очаква да участват в търга за плажа на ММЦ-Приморско, който е с пясъчна ивица, дълга над километър.

Отново на търг е и плажът при устието на река Велека. С петиция и сезиране на Комисията за защита на конкуренцията, природозащитници спряха отдаването му на концесия за дълъг период поради риск от застрояване.

"Да отправя един апел към всички държавни и общински органи и институции да действат съвместно с бизнеса, така щото да предложим на туристите не просто свободен и безплатен достъп до плажовете, ами една устойчива и качествена услуга", заяви Филип Баров, бивш наемател на плаж Устието на река Велека.

Именно с по-краткия петгодишен период на наемите може се да осигури по-ефективен контрол върху плажовете, смята служебният министър на туризма.  

"И сме приели един иновативен подход - на търговете ще присъстват представители на службите МВР, ДАНС и на антикорупционната комисия. Те ще се и записват. По този начин не може да падне и капка съмнение и сянка за това как ние отдаваме плажовете ни", съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров.

Процедурата за концесия на един от малките плажове във Варна е отворена в продължение на 15 месеца, но не се появява нито един кандидат. Сега плажът се отдава под наем с надеждата да му бъде намерен стопанин.

Ако това не се случи, тежестта по обезпечаването му ще падне върху държавата. Плажовете без стопани във Варненско са 34, като процедурата за осигуряване на спасители от областния управител вече е в ход.

"Надявам се тя да приключи най-късно в края на март или началото на април, за да може в началото на сезона да сме подсигурили вече всички плажове със спасители", отбеляза областният управител на Варна Марио Смърков.
 
Под наем ще бъдат отдадени всички плажове, за които има инвестиционен интерес, уточниха от Министерството на туризма.