МВР готви съкращение на администрацията наполовина. По темата предстоят разговори със синдикатите. Според вътрешния министър обаче чиновниците в министерството не трябва да са повече от 15 процента от всички служители.

Според Цветлин Йовчев това, че единият кандидат за председател на ДАНС - Недялко Недялков, има връзки с фирми, свързвани със скандала с програмата "Петрол срещу храни" от 90-те години, не поставя качествата му под въпрос.

В МВР подслушването вече е лимитирано. Правилата обаче са пожелателни за същото звено, което действа в ДАНС, и няма да бъде закрито след появата на новата служба, която беше създадена специално, за да отговаря за подслушванията.

Според МВР най-много престъпления на човек има в областите Видин, Бургас, Варна, Плевен и София. Нов закон за МВР, чиято чернова се очаква до края на месеца, ще позволи пренасочване на служители по тези места.

В момента 120 патрулни коли са оборудвани с техника, която следи движението им и разхода на гориво. Очаква се до три месеца още 1000 полицейски коли да се сдобият с GPS-и. Дежурствата на всички патрули в страната вече трябва да се съобразяват с актуалната карта на престъпността, а не със стандартните маршрути и графици.