Имало е забавяне от страна на МВР по първоначалния сигнал за побой в магазина, който е в основата на ескалиралото напрежение в Габрово. Това коментира пред журналисти в парламента зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов.

„Още вчера сме назначили да бъде извършен анализ на работата на ОДМВР – Габрово и на Районното управление. (…) Ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки”, подчерта той.

По думите му вчерашният протест в града е бил с участието на между 800 и 900 души, като по служителите на реда са летели камъни, димки и бомбички. Задържаните при вчерашните сблъсъци са на 19, 27 и 29 години и не са криминално проявени.

Има достатъчно униформени. Има готовност и ако има необходимост да изпратим още сили на дирекция „Жандармерия“ и на специализираните полицейски сили и на съседните на Габрово Областни дирекции“, каза Ципов.

И ресорният зам.- вътрешен министър и колегата му от парламентарната комисия  потърсиха  причини за напрежението в Габрово.

Пламен Нунев, председател на вътрешната комисия, също заяви, че според него има забавяне на действията и реакцията на областната дирекция на полицията.

ВМРО поискаха по-строги мерки. Ново административно наказание – безвъзмезден труд в полза на обществото, както и задържане под стража, ако не се изпълнява мярката.

„Флиртът с ромите като гласоподаватели трябва да спре, защото този флирт води до небитието тези хора, той ги обрича на мизерия и маргинално съществуване”, обяви Искрен Веселинов, депутат от ПГ на Обединените патриоти.

От „Воля” призоваха партиите да не се възползват от недоволството на хората в града.

„Не можем да кажем кой е точно кукловода, само виждаме кой се възползва, винаги се случва преди избора и вдига рейтинга на измислените патриоти”, посочи Веселин Марешки.

Според социалистите мерките на държавата са закъснели. Според Георги Свиленски, депутат от БСП за България, държавата не владее ситуацията и това са вижда през последните дни. От „Позитано” 20 допълниха, че недоволството на хората е провокирано от това, че не се спазват законите.