Временно управляващият посолството на Република Северна Македония Владимир Кръстевски в София е бил извикан на среща в МВнР заради зачестилите прояви на език на омразата и дискриминация в югозападната ни съседка от страна на официални представители спрямо граждани на страната, деклариращи българско самосъзнание или дори симпатия към България и нейния народ.

Срещата е организирана по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и е осъществена от и.д. директор на дирекция „Югоизточна Европа“ Ива Крулева, съобщават от МВнР.

Българската страна е изразила и дълбокото си недоумение и разочарование от мащабната негативна кампания в Република Северна Македония срещу представителя на Скопие в музикалния конкурс „Евровизия 2021“.

Освен в рамките на проведената този вторник среща, България е информирала за споменатите случаи представителства на международни и регионални организации, посолства на държави членки на ЕС и други партньори.

"България ще продължи да полага всички необходими усилия в съответствие с принципите на международното право, за да защитава правата на българските граждани и гражданите, деклариращи българска идентичност, навсякъде по света", съобщават от МВнР.