Министерството на външните работи разработва приложение, което бързо да ориентира българите в постоянно променящата се ситуация с пандемията. Това заяви в bTV Новините Антон Марков, директор на Дирекция „Ситуационен център“ в МВнР. По думите му досега тази информация се е съдържала на сайта на ведомството в секцията „Коронавирус – как да пътуваме“. 

Марков обясни, че мерките са разделени на шест – необходими документи, при транзитно пътуване, информация за карантина, забранени за износ стоки, затворени ГКПП-тата и летища. 

„Мобилното приложение се разработва над 1 г. Модерният свят изисква мобилно приложение. Ще има SOS бутон, с който нашите съграждани ще могат да сигнализират в реално време, че са в беда. Сигналът ще се получава от МВнР и от съответното консулство“, уточни Марков. 

Той посочи, че при абонамент за определена държава, приложението ще ни изпраща всички новини, свързани с нея. По думите му има ти типа държави, спрямо ограниченията: 

- при които карантината е задължителна,

- при които се изисква тест и зелен сертификат,

- изискващи само зелен сертификат.

Още по-сериозни мерки срещу разпространението на "Омикрон" от днес са в сила във Великобритания. От пътуващите на възраст над 12 г. ще се изисква да представят отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 48 ч. преди пристигането си на Острова.

Това не отменя PCR теста на втория ден, който ако е отрицателен ви освобождава от карантина. А за всички неваксинирани се въвежда и трети тест на осмия ден от пристигането им в страната.