От българското външно министерство призоваха всички засегнати български граждани, които са получили писмен отказ за влизане на територията на Северна Македония, да предоставят тази информация до министерството с цел предприемане на необходимите действия по дипломатически път и информиране на международните ни партньори. 

Десетки българи не бяха пуснати да пресекат днес границата на РСМ, за да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев в Скопие по повод 151 години от рождението на революционера. Те получиха документ с отказ, в който пише, че представляват: „опасност за обществения ред, националната сигурност, общественото здраве и международните отношения на Република Северна Македония“.

От МВнР написаха, че тези действия на македонските власти „по никакъв начин не способстват за воденето на конструктивен и добронамерен диалог“.
От министерството посочиха, че са запознати с трудното допускане на наши сънародници, както и с отказания достъп на част от тях, включително и на български журналисти.

Във връзка с публикациите в медиите за задържани български граждани, Посолството на „Република България в Скопие се обърна по официален път към местните власти с искане за допълнителна информация, въпреки че такава информация следваше да бъде изпратена незабавно от властите в Северна Македония. Същите се очаква да бъдат съдени по бърза процедура“, уточниха от МВнР.

Ето и цялата позиция на МВнР: