Министерството на външните работи (МВнР) предлага промени в Закона за българските лични документи, с които ще бъде удължена валидността на задграничните паспорти от 5 на 10 години, ще се улесни процедурата за издаване на паспорт зад граница и ще бъдат съкратени сроковете, а цените – намалени.

България е от малкото държави в ЕС, при които паспортът е с толкова кратка валидност. Освен това, в момента често паспортите изтичат преди чуждестранните визи, които обикновено са с 10-годишна валидност. Така паспортите с изтекъл срок, но с валидни визи, трябва да се носят заедно с новия паспорт при влизане в съответната държава.

За сравнение, паспортът е във Франция е валиден 5 години за граждани под 18 години, и 10 години за пълнолетни. В Германия с 10-годишна валидност са паспортите за хора над 24 години, а 6 години за граждани под 23 години.

Предвидено е изменението да влезе в сила от 1 януари 2020 г., тъй като е необходимо да се предприемат действия по промяна на технологията на издаване.

Друго облекчение, което реформата предвижда, е улесняване на процедурата по издаване на документи в чужбина – това ще става само с едно посещение в консулската служба.

Гражданите могат да изберат дали да посетят наше задгранично представителство при заявяването на документа, или при получаването.

Българите, които подадат лично заявление за нов документ в консулство, ще може да получат готовия си паспорт или лична карта на домашния си адрес по куриер.

С измененията в Закона за българските лични документи се дава и втора възможност – нашите сънародници да подадат заявление онлайн, като удостоверят самоличността си със сканирано копие на свой стар документ, вместо с електронен подпис. В този случай обаче гражданинът трябва да посети лично съответното консулство, за да получи новия си документ.

Друго планирано изменение е двойно намаляване на срока и за издаване на нови документи, заявени в чужбина – 45, вместо 90 дни за обикновената услуга и 30 дни, а не 60, за бърза поръчка.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева вече инициира и други промени, облекчаващи гражданите – намаляване с 1/4 на таксата за издаване на временен паспорт (от 67 на 50 евро), двойно намаление на таксата за издаване на свидетелство за съдимост (от 20 на 10 евро), въвеждане на ПОС-терминали за плащане с банкови карти в посолствата (от вчера такива работят в Атина, Рим, Хага и Милано), край на плащането на консулски услуги с държавни таксови марки.