Външното министерство ще предложи промени в изборното законодателство - българите в чужбина да гласуват по пощата след предварителна регистрация, както и да се създаде Районна избирателна комисия "Чужбина". Това каза служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Според него на последните избори гласуването на хората в отпуск в чужбина е било по-лесно, отколкото за тези, които са били на почивка в България.

„МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина. МВнР е институция, която е призвана да защитава националните интереси на българската държава и на българските граждани в чужбина“, заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев.

Огромният брой секции в чужбина е довел до големи трудности при организацията на изборите. За това се налагат промени в Изборния кодекс, за да се организират успешно изборите там, заяви Иван Кондов, постоянен секретар на МВнР и отговарящ за организацията на вота, цитиран от БГНЕС.

"Имаме проблем с прибирането на изборните книжа от ЮАР и Австралия заради коронавируса и ограничителните мерки там, но се надяваме да ги приберем до 30 юли. Ако секциите се увеличат, това означава много предизвикателства към МВнР. Надяваме се законодателите да ни облекчат, както облекчиха избирателите", заяви постоянният секретар на външно.

Дописването на избирателите в деня на изборите не отговаря на добрите практики, констатират международните наблюдатели, отбеляза Кондов.

"Ще помолим Народното събрание да даде правомощия на нашите дипломати да предлагат отваряне или затваряне на секции там, където е необходимо. Техният поглед върху нещата на място е много важен", каза Кондов.

През тази година 11 месеца от работата на МВнР ще бъде посветена на изборите, заяви Калин Анастасов. Той посочи, че чужбина избра да гласува с машини. 90 000 са гласували с машини в 273 секции. Във Великобритания, например, от 34 хиляди гласували, 17 хиляди са избрали машините. Най-много гласували с машини има в германския град Мюнхен - 870 души.

68 хиляди са се регистрирали и 130 хиляди са дописани. За изборите за президент в Германия ще бъдат открити 55 секции, в Турция - 46, във Великобритания - 43.