"Изпитваме доста сериозно безпокойство, защото все още не сме получили достъп до машините за гласуване. Винаги сме искали такъв около 20 дни преди изборите, до 15-ия ден вече се справяме без проблем.

В този случай не бихме могле да гарантираме машинното гласуване особено до по-далечните секции в чужбина. Тъй като дори като ги получим, е необходимо време за обработка.

Няма място за паника, тъй като след промените в Изборния кодекс отново имаме хартиени бюлетини."

Това съобщи на брифинг за изборите секретарят на Министерството на външните работи Иван Кондов.

Той представи броя на секциите в различните държави, отново най-много са в Турция. Там най-много ще бъдат и секциите с машинно гласуване.

Адресите за гласуване са публикувани на сайта на външното министерство и на интернет страниците на нашите дипломатически и консулски представителства.

„Тези адреси може да се променят. Случва се поради проблеми с местоположението, с помещението. Затова ще призова българските граждани дори в деня на изборите да консултират адреса на секцията, в която са избрали или са записани да гласуват“, посочи Кондов.

Такава проверка може да бъде направена и чрез ГРАО.

„Относно членовете на секционните избирателни комисии - все още процесът тече. Във всяка една секция ще има представител на държавата. През тази година имаме промяна в Изборния кодекс, която ни задължава да изпратим по един служител на държавната администрация. 534 човека ще командироваме от София, всички останали ще бъдат наши представители и служители на дипломатическите и консулските представителства. Партийно заетите места са около 1900“, посочи секретарят на МВнР.

Очаквайте подробности.