Българският парламент взе историческо решение да подкрепи отваряне на пътя за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз при конкретни параметри.

Това се казва в специална позиция на Външното министерство по повод вчерашното решение на Народното събрание.

Параметрите на решението се основават на предложението на Френското председателство и не поставят условия извън вече обсъдените при дискусиите в Европейския съюз и в хода на двустранните преговори с Република Северна Македония, се казва в позицията.

Настоящото решение отразява широката подкрепа на парламентарно представените партии в Народното събрание на Република България за европейското бъдеще на всички шест държави от Западните Балкани, посочва още документът

Външното министерство изразява готовност за пристъпване към подписване на Протокола от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония.

Ред е на отговорните фактори в нашата съседна страна да покажат, не с думи, а с действия, своята ангажираност и желание за собственото си, а и за това на региона, европейско бъдеще, се подчертава в позицията.