Категорично неприемливо е използването на говор на омраза като инструмент на вътрешнополитическо противопоставяне. Това е казва в позиция на българското Министерство на външните работи по повод „проведената през изминалата седмица агресивна политическа кампания, свързана с целенасочена злоупотреба с темата за притежание на българско гражданство в изборния процес в Република Северна Македония“.

Между двата тура на местните избори депутатка от управляващата партия СДСМ свика пресконференция и обяви, че опозиционният кандидат-кмет в столицата Скопие Данела Арсовска от ВМРО-ДПМНЕ има българско гражданство и го крие. В мрежата се появиха лозунги като „На Скопие не му трябва български кмет“, а според информация от местни жители листовки с подобно съдържание са били пускани и в пощите им.

Снимка: Фейсбук / Виктор Канзуров

Данела Арсовска отрече да има българско гражданство и обвини противника за кметския пост в Скопие Петре Шилегов и премиера Зоран Заев, че с очернянето ѝ се опитват да се задържат на власт. Арсовска спечели битката за поста на градоначалник на македонската столица.

„Събитията от изминалата седмица и агресивната реторика, използвана в предизборната кампания за кмет на град Скопие, са пореден показателен пример за налаганата в страната атмосфера на нетолерантност и недоброжелателност към нейни граждани с българско самосъзнание и към Република България“, се казва в позицията на МВнР.

„Подобно поведение и методи стимулират прояви на дискриминация и нетолерантност. Те представляват директно отрицание на основните европейски ценности и противоречат на всички демократични норми. Допринасят за създаването на неблагоприятна среда за гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание и към всеки, който иска да развива приятелски отношения с Република България“,  пишат от външно министерство.

Дипломатическото ни ведомство се е въздържало от „незабавна реакция, тъй като не желаеше да бъде въвлечена в предизборната полемика в Република Северна Македония. Тази последователна позиция на ненамеса в политическите процеси в съседната ни държава не означава, че приемаме продължаващите дискриминация и говор на омраза към гражданите на Република Северна Македония, които по някакъв начин са свързани с Република България и българския народ“.

От МВнР отбелязват, че "Република България ще следи с особено внимание всички процеси, свързани със създаването на необходимите условия за свободна самоидентификация и спазване на правата на гражданите с българско самосъзнание в Република Северна Македония и ще продължи да полага всички необходими усилия за тяхна защита, в съответствие с международното право".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!