Първият у нас музей-некропол отвори врати в столицата. Уникалното съоръжение е изградено на три нива под църквата Света София. Общината е инвестирала в подземния музей близо пет милиона.

През 1911г. Богдан Филов започва разкопки под базиликата Св. София. Археологът установява, че мястото е център на исторически събития още от времето на римската империя. „Тук се е трупала историята, съдбите, тука е започнала София”, каза художникът проф. Божидар Йонов.

Близо век по- късно голяма част от тайните са разкрити от учените, а от утре и достъпни за всеки. През първия месец входът за некропола е безплатен за посетители. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира при откриването, че това е изключително важен паметник за столицата и затова през последните 15 години се е работило усилено за разкриване на историческото наследство под св. София.

Музеят е първия по рода си у нас- некропол, изграден под земята. На територията на базиликата са разкрити над 50 гробници. Историците предполагат, че една от тях е на Цезар Галерий. „Тук са най- ранните разкопки, свързани с появата и установяването на християнството на българските земи”, коментира Иван Токаджиев, художник. Все още няма изложени движими експонати в музея.

Засега това са само реплики на оригиналните мозайки от трети век, тепърва предстои те да бъдат реставрирани и да бъдат положени точно на това място. Храмът е преживял и опожарявания, и земетресения. По време на турското робство е превърнат в джамия. А след освобождението за кратко е животински пазар и пожарна.