Фирмите за събирания на кредити всъщност нямат власт да събират средства или право да тормозят длъжниците. Те изпълняват функцията на посредник, който само информира даден човек, че друга страна претендира за определени задължения. Това обясниха пред bTV омбудсманът Константин Пенчев, председателят на Асоциацията на колекторските фирми Райна Тодорова и Ангел Джамбазки от ВМРО.

Според тях хората са в правото си да подават жалби до полиция и прокуратура, ако някоя от фирмите за събирания си позволи да тормози тях или близките им – по телефона, в бележки в дома или на работното място и т.н. Такива случаи не липсват – само при омбудсмана са били получини над 100 жалби за подлагане на психически тормоз. Най-много (65) от тях са срещу фирмата „СГ-груп”, от която Тодорова специално се разграничи.

„Една от целите на асоциацията е да наложим коректни практики в бранша. Затова се разграничавам методите на работа на тази фирма. Представителите в асоциацията имаме етичен кодекс, обучаваме внимателно хората си”, каза още Тодорова и поясни, че събирачите на дългове са над 70 на българския пазар, като асоциацията представлява над 70% от тях.

Пенчев от своя страна потвърди, че част от колекторските фирми работят с „мутренски методи, на ръба на закона”, вместо да спазват добрите практики в този сектор от другите държави по света. Затова омбудсманът предлага законови промени, които ясно да регламентират дейността на въпросните фирми. Към момента такова законодателство липсва, а те все пак са частни търговски дружества и трябва да бъдат регулирани, посочи още Пенчев.

Джамбазки посъветва хората да знаят, че „едно задължение е задължение, когато има влязло в сила съдебно решение - иначе дейността на тези фирми е: еди-кой-си ми каза, че му дължиш пари. Това не е събиране, това е покана. Нека подават жалби след второто позвъняване”.

Фирмите разполагали с личните данни на длъжниците заради клаузи в подписваните договори (най-често с мобилни оператори), че тази информация може да бъде предоставяна на трети лица.