В деня, когато хърватите преименуваха централния площад в Загреб от „Маршал Йосип Брос Тито“ на „Република Хърватия“, ние оставихме без промяна името на връх Мусала в Рила.

Президентът Румен Радев отказа да го смени, позовавайки се на отказа на предшественика си Росен Плевнелиев.

Патриотично настроени организации припомнят, че по време на култа към личността трихилядникът е носил името на Йосиф Висарионович Сталин.

„Да не забравяме, че той 12 години се е казвал връх Сталин. Тогава не е имало проблем тоталитарната власт да го прекръсти. Аз в никакъв случай не апелирам да се прави нещо подобно, но ми се струва, че името Свети Иван е най-подходящото за Рила, тъй като рилският отец е олицетворение на нашата нация“, коментира проф. Пламен Павлов.

У нас имаме куриозни примери за промяна на имена. По време на Първата световна война цар Фердинад променя името на българския патриаршески храм, защото руският военен флот обстрелва Варна. Ядосан той наредил да преименуват храма, който още не бил осветен, от „Св. Ал. Невски“ на „Свети свети Кирил и Методий“.

Понеже е трипрестолен храм, се получило следното – централният купол е на името на Александър Невски, северният – на светите братя Кирил и Методи, а южният – на свети цар Борис покръстител. Промяната дори била увековечена със специални табели върху фасадата на църквата.