Министерският съвет трябва да внесе доклад в парламента за актуалното състояние на оградата по границата и съпътстващата я инфраструктура, както и извършените дейности и свързаните с тях разходи, заложени в бюджета за миналата година, реши Народното събрание, предаде БГНЕС.

Докладът трябва да бъде внесен в парламента до един месец, а предложението бе на парламентарната група на ГЕРБ-СДС във връзка с разискванията с министъра на отбраната Стефан Янев, на които той присъстваше, но не взе думата за изказване.

Разискванията обаче бяха повод за размяна на реплики между депутати от ГЕРБ-СДС и БСП.

Председателят на Комисията по отбрана и депутат от БСП Атанас Зафиров каза, че партията ще подкрепи предложението за доклад и посочи, че не разбира смисъла от днешното разискване.

"На въпросите, които поставяте днес на министъра и в частност в проекта на решение, вече е отговорено на 28 януари в тази зала", каза още Атанас Зафиров.

Той добави, че разбира загрижеността си на колегите и я определи като похвална. Според него още по-похвална е щяла да бъде, ако са проявили същата загриженост преди около пет години, когато са се налели ресурси в тази ограда с видимо неефективна функционалност.

"Тази тема е за прокуратурата", заяви още Зафиров.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС му отговори, че той не е споменал за начина и цените, по които е започнато оградното съоръжение през 2013 г. по време на кабинета "Орешарски".

„И там имаше сигнали от прокуратурата. В крайна сметка, който има съмнения за нарушения и нередности, знае какво трябва да направи, а именно да сигнализира компетентните органи. Също така няма да говоря за 140 мигранти, заловени от началото на годината", каза още Христо Гаджев.

По думите му този доклад не касае само Министерство на отбраната, а МВР и няколко държавни агенции и би било добре да се получи общата картина, защото е национално отговорно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!