„Тиражираната в публичното пространство информация, че министър-председателят Бойко Борисов е поканен утре (10 септември) в Европейския парламент за дебат за върховенството на закона в България, категорично не отговаря на истината“. Това съобщиха за медиите от правителствения център.

„Нито премиерът Борисов, нито който и да е член на българското правителство имат покана за предстоящото на 10 септември заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент LIBE“, , пише в съобщението.

От МС уточняват, че „регламентът на предвиденото в дневния ред изслушване на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова относно Механизма за сътрудничество и проверка не допуска изразяване на становище от българското правителство“.

„На запитване от страна на Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел е получен отговор от Секретариата на Европейския парламент, че няма да бъде канен представител на правителството, тъй като основната цел е да бъде обсъдена позицията на Европейската комисия относно Механизма от членовете на комисията“, съобщават от МС.