Предлаганото от омбудсмана Мая Манолова въвеждане на заплащани с SMS еднодневни винетки не може да се осъществи на практика. Това се посочва в официална позиция на регионалното министерство.

Според обществения защитник, именно такава мярка би облекчила хората от малките населени места, които по няколко пъти годишно се налага да посетят административния център.

Проектът „Винетна система в Република България” е съгласуван с Европейската комисия, както в частта категории пътни превозни средства и размер на таксите, така и валидност на винетните стикери, посочват от МРРБ.

Според тях плащането с SMS не може да се реализира, тъй като съгласно Закона за пътищата и Закона за движение по пътищата при заплащане на винетната такса се издава защитена от копиране ценна книга, наречена „винетка“.

От ведомството на Лиляна Павлова пишат, че в другите държави няма еднодневна винетка, защото разходите за производство, дистрибуция и продажба ще бъдат по-високи от приходите и би имало проблеми с контрола.

„С въвеждането на Тол-система, винетката ще стане електронна. Каквато е практиката в другите държави, тя ще бъде седмична, месечна и годишна”, става ясно от съобщението.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!