Според гражданската мрежа за измерване на замърсяването във въздуха, койот дишат хората в столичните квартали „Красна поляна”, „Западен парк”, „Орландовци”, „Овча купел”, „Враждебна” и „Подуене” фините прахови частици са 2 – 3 пъти над нормата.

Това са най-високите стойности за последния месец. Парадоксално ли е, че това замърсяване съвпада с празничните почивни дни, в които няма трафик в столицата и промишленността не работи.

Преди дни Столичната община започна проверки за изгарянето и отоплението с отпадъци. Глобите обаче са само за фирми, за граждани – няма.

Според метеоролозите причината за празничното замърсяване на въздуха е банална – столицата  се намира в котловина и когато има температурна инверсия, фините прахови частици се задържат във въздуха.
Очаква се в следващите дни силен вятър да отърве столицата от смога.

А в съседна Македония, в столицата Скопие, заради огромното замърсяване на въздуха кметът Петре Шилегов издаде заповед за безплатно използване на градския транспорт. През последните дни замърсяването бе над 5 пъти от допустимото. Подобни мерки в София все още са предвидени само на хартия.