Може ли машините на тези избори да бъдат основание за оспорване на вота? И защо устройствата притесниха част от администрацията, заета с гласуването?

В страната с машини гласуват в 9401 секции - в 1115 устройствата са по две.

Какви са предизвикателствата на районните и секционните комисии и на отделните избиратели?

При обучението за работа с машините в столичния 23 РИК възникнаха първите казуси. От ЦИК дадоха указания как да се процедира при опити за саботаж.

„Ако избирател се опитва да въздейства върху устройството или върху картите ще трябва членовете на СИК веднага да сигнализират органите на реда“, коментира Росица Матева, говорител на ЦИК.

Въпреки пробните гласувания и проведените местни избори с машини известни притеснения останаха. След като картата зареди бюлетината на екрана, машината остава активна и с извадена карта. Не е ясно дали при извадена карта може да се упражни вот и съществува хипотезата за двойно гласуване от един избирател.

От ЦИК отсякоха - отчита се само един глас след разпечатването на избора. Разпечатките обаче няма да се броят 100%, защото в закона това не е записано.

„В края на изборния ден дават указания произволно избрани Секционни комисии да бъдат проверени и преброени контролните разписки независимо как е протекло гласуването, това е един вид проверка“, обяснява Живка Котева, председател на 23 РИК.

Резултатите се пазят в машината и в двете флаш памети. На предишния вот вече е имало опити флашките да бъдат копирани. 

„Ако се опита въздействие в РИК в изчислителните пунктове да не могат да се извлекат данните и тогава ще трябва да броят разписките в изчислителния пункт. Изключвам възможността за оспорване на изборния резултат заради машинното гласуване“, коментира отново Росица Матева.

От ЦИК обобщават, че повечето хипотетични казуси с машинното гласуване са предвидени.