Възможно е да се стигне до повторно саниране на сгради, след като Министерството на регионалното строителство и благоустройството (МРРБ) установи, че блок в Бургас, саниран по програмата за енергийна ефективност, не отговаря на пожаробезопасните изисквания.

Той е изолиран с материали на румънска фирма с най-ниски противопожарни изисквания, които не покриват законовите норми.

Снимка: bTV

Проверките започнаха след разследването на bTV за материалите, използвани в топлоизолацията на високите сгради у нас по програмата за саниране.

То показа, че в 2/3 от случаите е използван ипиес (EPS), или стиропор на две румънски фирми, който са декларирали сертификати на материалите си с по-високи противопожарни качества от реалните, а единият материал дори не покрива законовите изисквания.

Снимка: bTV

И двете фирми не признават критичния анализ на независимата италианска лаборатория, доказал нарушението им.

Община Бургас отказа коментар за опасния блок с мотив, че не знае кой е той. Министерството също отказа да каже за коя сграда точно става въпрос.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в случая става въпрос за измама. По думите му е вероятно фирмите да са подвели общинските власти и съответно – строителите.

Снимка: bTV

Ако се стигне до преопаковане, първи ще е блокът с проблемната изолация в Бургас. Освен смяна на изолациите, се обмисля и допълнителна мазилка. Ремонтът ще за сметка на изпълнителя.

Регионалното министерство може да поиска преопаковане и на други санирани високи сгради, след като изследва всички партиди от изолационните материали на румънските производители. Това се прави в лаборатория в Стара Загора.

В момента са санирани над 580 сгради, а има осигурен ресурс за над 2000, сочат данните на регионалното министерство.

Снимка: bTV

40 от обновените блокове са високи и това е струвало на данъкоплатците 50 милиона лева.

Снимка: bTV