Готвят се нормативни промени за по-чист въздух у нас. Екоминистерството работи по проект за ограничаване на употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел.

В 25 града у нас фините прахови частици във въздуха надвишават нормата повече от месец годишно: Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Снимка: bTV

Освен транспорта – основният замърсител е битовото отопление. Близо 2/3 от българските домакинства се отопляват именно на дърва и въглища. 

Тези дни във Враца най-силно се чуват резачките – градът се подготвя за зимата. Той е един от многото у нас където през зимата фини прахови частици често надхвърлят нормите многократно. „Тези превишавания са над 80% през зимния отоплителен сезон. Имаме и населени места, където се достига до 100% превишаване през зимния сезон”, посочва Валери Серафимов от Изпълнителната агенция по околна среда.

До голяма степен причина за замърсяването са въглищата с високо съдържание на пепел и сяра, които екоминистерството търси вариант да ограничи. Половината от домакинствата на дърва и въглища обаче ползват именно такива брикети. Те са и по-евтини.

Ако ограниченията станат факт, тепърва ще трябва да се търси решение и за социалната помощ за отопление - 90% от сумите за подпомагане отиват именно за топло на дърва и въглища.