Възможни са краткотрайни повишения на речните нива. За това предупреждават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), предаде БГНЕС.

Прогнозата на НИМХ-БАН е, че в следобедните часове и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, на места интензивни. Количествата между 5 и 15 л/кв.м, в отделни райони и над 20 - 25 л/кв.м. Ще има условия и за градушки.

През следващите 2 дни в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения на водните нива в целия Дунавски басейн. По-значителни са възможни днес в горните течения на реките Огоста, Вит, Осъм и Янтра, както и в средното и долното течение на река Искър.

Днес ще има незначителни повишения на водните нива на реките във водосборите на реките Владайска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, както и повишение на водното ниво в средното и долното течение на основната река Искър. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Днес и утре са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Росица, Янтра над Габрово. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

В резултат на валежи са възможни краткотрайни повишения на речните нива днес и в Черноморския басейн. По-съществени повишения са възможни при южночерноморските реки: Камчия – долно течение, Ропотамо, Дяволска, Караагач, Лисово дере, Велека.