Според Басейнова дирекция „Черноморски район“ няма данни за замърсяване на морските води в района на експлозията и граничната зона с Румъния, съобщиха от МОСВ във връзка с тежкия инцидент в рафинерия на 25 км от Констанца.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България.

На Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ е възложено да изготви анализ на потенциална възможност за разлив в Черно море след аварията. Следенето на обстановката продължава и ековластите са в готовност да приложат авариен план.

Междувременно, от Министерството на външните работи посочиха, че посолството ни в Букурещ не е получавало сигнали от бедстващи български граждани или официални данни от румънските власти за пострадали наши сънародници при взрива, който отне човешки живот и рани още няколко души.