Въвеждането на електронния идентификатор е внезапна смърт за всеки един мошеник в системата. Как идентификаторът ще затрудни работата на лекарите? Това попита в предаването „Лице в лице” министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в коментар на думите на председателя на БЛС д-р Грозев.

„Ако д-р Грозев казва, че защитава интересите на хора, които формират част от доходите си през отчитане на пациенти, които реално не са минали оттам, през изписване на лекарства, които не са реално дадени на вас или на мен – това е лоша теза, допълни министърът.

На въпроса защо фирмата, която е дала най-висока цена в конкурса за система за пръстови отпечатъци, го печели, Петър Москов каза:

„Не съм аз човекът, който може да отговори на този въпрос. Има комисия в касата, която е назначила съответната комисия. Тя трябва да даде отговор, има методика, по която са класирани тези неща. Искрено се надявам, че Надзорният съвет и управителят на касата ще имат адекватни отговори. Ако няма достатъчно адекватен отговор на комисията, аз си запазвам правото през квотата на държавата в надзора да интервенираме.

Това, което знам е, че нещата, свързани с поръчката, бяха свързани както с цена, така и със сигурността и достоверността на данните, което не е маловажно”.

Електронната здравна каса струва пари, за потребителите на системата обаче не струва нито една стотинка, заяви министър Москов.

„Това е технологично решение. Да валидирате чрез физическото си присъствие, че вие разрешавате на вашата каса да прави плащане от вашето име е нещо важно. Ние заварихме от предишното управление въвеждането на една система с личните карти. Вероятно тя е дала някакъв вид контрол и възможности на хората също да са там”.

Въпреки това обаче, на местата, където са правени проверки, се е оказало, че в чекмеджетата на болници са намерени цели кочани с лични карти и техните копия, допълни Москов.

„Касата има задължение от Закона за здравното осигуряване от 2007 г., което изисква от да въведе електронен уникален идентификационен номер за всеки един от нас. Карта, четец, всичко останало – това е ключ, начинът, по който влизате вкъщи. Какво заварвате вкъщи е друг въпрос, но вие не можете да влезете без да имате този ключ.

Това е едното предназначение на този уникален номер, а второто е вие да имате участие в контрола, вие да разрешавате от ваше име да се харчат пари на вашата партида. Това е достъпът до вашата индивидуална електронна партида в касата”, обясни здравният министър.

В отговор на въпроса защо не са се разбрали с лекарите, министър Москов каза:

„От моя кабинет и след това от кабинета на управителя на касата представителите на БЛС излязоха с думите, че такива добри параметри, даващи сигурност на системата и нови възможности на хората за лечение, досега не е имало. О там нататък, разбира се, че беше по-добре да има Рамков договор, защото това означава ангажимент на другата страна. По същество другата страна каза: Ние от ангажименти не се интересуваме, ние имаме само искания".

Това по никакъв начин не променя всички нови неща, които ще бъдат на разположение на българските пациенти и цялото финансиране, което ще даде финансово спокойствие на лекарите, на сестрите, на хората, които ви лекуват, каза министър Москов.

Според него не е вярно и нито един от тези хора никога не е твърдял, че парите са по-малко, защото само в касата те са със 130 млн. повече от миналата година.

"Тук става въпрос за различни тенденции вътре в Лекарския съюз и за това коя от тенденциите защитава повече от интересите на лекарите и никой не смее да каже, че ги защитава по-малко за да не бъде бламиран", допълни здравният министър.

"С над 641 000 повече на годишна база са направленията за специалист. С 236 000 повече са профилактичните прегледи за деца при личен лекар. Над 5 млн. броя повече са изследванията в сравнение с миналата година. Над 5 млн. броя повече са изследванията в сравнение с миналата година. Те са насочени извън базовите изследвания на кръв, урина, неща, които рутинно лекарят, за да види общото ви състояние, трябва да пусне, за да види общото ви състояние.

Те са насочени към терапия превенция и профилактика на сърдечно-съдовите състояния, т. е. огромно количество повече изследвания на холестерол и неговите фракции, това, което кардиолозите от години алармират, че не се следи и се вижда чак в последните стадии, когато човекът е заплашен от запушване на съдовете, всички изследвания, свързани със състоянието на диабета, който е огромен бич на българските граждани...в туморните маркери огромно количество нови направления. Т.е. там, където реално е причината за инвалидизацията, причината за висока смъртност – там са насочени по-големият брой изследвания”, каза още Петър Москов.