Петвалентната ваксина „Пентаксим” няма да бъде спряна след становище на прокуратурата. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов по време на извънреден брифинг в сградтаа на министреството.

Той уточни, че всички 100 000 бройки от ваксината вече са раздадени. Той уточни, че всеки един компонент от ваксината е произведен във Франция, а не в Турция.

„За всеки родител искам да кажа, че ваксината „Пентаксим” е същата, която е прилагана през предишните години. Няма никакъв компромис с качеството и състава на тази ваксина”, каза Москов.

Здравният министър подчерта, че „разрешението за употреба не значи полезност или вредност, а право на търговия”. Москов уточни, че тази ваксина е имала разрешение за употреба, но не и за търговия, тъй като в България в момента няма търговец на тази ваксина.

Той допълни, че е незаконно търговец, който не е явил на последния търг да я разпространява, но не е незаконно министерството да я получи като дарение.

„Българското законодателство в Закона за лекарствата изрично е предвидило гаранция, когато интересът на търговеца не съвпада с този на пациентите, а именно – без нужда от разрешително за употреба Министерството на здравеопазването да внесе този медикамент”, подчерта Москов.

„Министърът, който не го направи, е лош министър. Няма проблем, няма скандал”, увери Москов. Той допълни, че другата ваксина – „Еувакс” – не е разрешена за употреба у нас, като върху това е била съсредоточена проверката на прокуратурата.

Москов подчерта, че здравното министерство подготвя сигнал до прокуратурата, за да стане ясно кой стои зад скандала и невярната информация за ваксините.

По-рано, Върховната административна прокуратура (ВАП) заяви, че и двете ваксини не са разрешени за употреба на територията на България. Говорител на ВАП допълни, че няма как да бъде установено дали те са опасни за здравето, тъй като това не е предмет на проверката.

ВАП са установили, че всички 100 000 бройки „Еувакс” се държат на склад при нужните температурни условия. По отношение на „Пентаксим” нямат данни, тъй като това не е било обект на проверката.