Великденските празници наближават, а с това и подготовката на великденската трапеза.

Нашите коресподенти от Монтана, Пловдив и Хасково отидоха на пазар в местните магазини, за да направим заедно сравнението - колко ще дадем от джоба си за основните продукти по Великден.

МОНТАНА

За пазаруване в Монтана избираме супермаркет от местна верига магазини, която работи с едни от най-ниските надценки в региона. Разчитаме не само на добри цени, а и на достатъчно голям избор.

Първо купуваме продуктите за салата. Повечето са от български производители, само краставиците са от Гърция.

Продължаваме по списъка и търсим козунаци.

Най-скъпият козунак е на цена от 5,02 лева. От този вид най-евтиният – 3,07 лева.

Яйцата са само един вид, само по десет броя и само "L" размер.

Продължаваме към месото, за да изберем агнешко бутче. Замразено не намираме. В магазина, в който пазаруваме обаче, прясно агнешко все още няма.

Според управителя на веригата, за агнешко все още е рано. Доставки се очакват дни преди Великден, но към момента не е ясно на каква цена ще стигнат до клиента. Проверка на екипа ни в други магазини в Монтана, включително и в по-големите вериги, също установи липса на агнешко. Така че ако държим да го имаме за празника, ще трябва да изчакаме.

За Великденската трапеза – но без агнешко месо, похарчихме 12,18 лева.

ПЛОВДИВ

Започваме с покупка  на агнешко. Проверката ни в пет месарски магазина обаче показва, че агнешко още няма . Прогнозната цена за българското месо е цена между 25-30 лева за килограм.

За козунака се доверяваме на квартална пекарна, Тук и ма няколко вида козунак, но ние ще вземем обикновен, който е на цена 7,80 лева.

Купуваме и за салатка - връзка лук, маруля, репички. Най-скъпото в салата, предполагам, че ще е краставицата. Тя е на цена 6 лева за килограм. Салатката ни струва 5,30 лева.

Продължаваме с пазаруването на яйца, Домашни не можахме да открием. Затова вземаме 10 от кварталния магазин - струват 5,50 лева.

Парите, които ще похарчим за великденската трапеза, ако пазаруваме от магазини в Пловдив, са общо 43,60 лева. Без агнешкото сметката излиза 18,6 лева.

ХАСКОВО

В Хасково първата спирка е зеленчуковият пазар, където зелената салата е родно производство.

Хубавата маруля тук е 1,20 лева, репичките също струват 1,20, връзка пресен лук - 80 стотинки. Килограмът на краставиците е 4 лева.

За една краставица плащаме 80 стотинки, а общо салатата ни излиза 4 лева.

Продължаваме с покупката на яйца. За 10 яйца плащаме 4,60 лева, или по 46 стотинки за всяко яйце.

Обикновененият козунак откриваме на цена 2,40 лева. Така сметката до момента е 12 лева.

За последно оставяме най-скъпата покупка –  месото.

Агнешко месо в момента се продава само в някой от специализираните магазини. За основните великденски продукти похарчихме 33,60 стотинки.

По темата работиха Рени Христова, Райна Зайкова и Мария Георгиева.

Още за цените на храните у нас - вижте в коментара на Петър Ганев - икономист в Института за пазарна икономика, и Димитър Маргаритов, бивш заместник-министър на икономиката и бивш шеф на Комисията за защита на потребителите. Те оправиха критики към новата платформа за цените на храните.