Бюлетините и протоколите от Общо събрание на Медицинския университет ще бъдат предадени на Министерство на образованието днес или утре, увери новоизбраният ректор на учебното заведение проф. Виктор Златков.

„Нормално е да нося тази отговорност, защото в противен случай има риск от унищожаване на документацията”, заяви проф. Златков.

Пет дни след като той беше назначен за ректор, Контролният съвет се събра, за да удостовери избора му.  

Кашонът с документите бил запечатан и подписан от Златков и три поемни лица, които днес участваха в отварянето.

Дни след началото на проверката, разпоредена от министъра на образованието, документите остават тайна за проверяващите. Не стана съвсем ясно защо документите са крити и не са проверени от Контролния съвет няколко дни.

От образователното министерство още чакат да влязат на проверка във ВУЗ-а. Преди дни министър Кунева обяви, че към този момент ректор остава професор Вихра Миланова.

Събранието за избор на нов ректор се състоя на 11 октомври и на него беше избран нов ректор на учебното заведение. Събранието беше охранявано от полиция и частни охранители, а журналистите не бяха допуснати в залата.

По-късно бившият ректор на МУ Вихра Миланова оспори легитимността на Общото събрание в съда.

По време на Общото събрание за ректор са гласували 235 от участниците в събранието, 42-ма са били против, а 10 от бюлетините са невалидни.

За отзоваване на проф. Вихра Миланова от длъжността ректор са гласували 263-ма от присъстващите, а 58 са били против.