Голямото предизвикателство през тази учебна година са изпитите. За учениците от 7. клас външното оценяване е решаващо за обучението им през следващите 5 години – включва съдържание от 5. до 7. клас включително.

Снимка: btvnovinite.bg

Миналата година отпадна част от материала по български език и по математика. Тази година обаче отпадане на теми няма да има, което част от родителите не одобряват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази година половината материал е взет дистанционно. Материал не отпада. Според мен министърът гледа доста оптимистично и уверено, че всичко е прекрасно, но за мен нещата съвсем не стоят по същия начин“, коментира Десислава Цокова, майка на седмокласник.

По-рано в ефира на bTV просветният министър Красимир Вълчев заяви, че по-голямата част от учителите са по-напред с темите, отколкото са били миналата година по това време с т. нар. „тематично разпределение“.

Вторият казус, който възниква е, че докато зрелостниците с положителен тест имат шанс да положат изпит на поправителната сесия, то за седмокласниците такава няма.

„Какъв е проблемът да има втора дата за явяване на децата от 7. клас на матура? Защо се отнема правото на децата, готвили се година-две, да се явят на изпит?“, пита отново Цокова.

Министърът на образованието обясни, че за 1 или 2 деца може да се приложи механизъм за изпитване, но по думите му не би било справедливо да се повтаря изпит.

Стана ясно още, че карантинираните заради контакт със заразен няма да се изследват с PCR тест преди изпита.