Допълнителни 4 млн. лв. да бъдат разпределени за извънучилищна дейност, предлага министерството на образованието, а решението предстои да бъде гласувано от кабинета. С парите ще се помогне на звена като центровете за работа с деца и ученическите спортни школи.

Едно от местата в София, на които учениците прекарват времето си след училище, е Столичният център за работа с деца. Там те развиват талантите си в областта на танца, на театъра, на музиката, изучават английски език. Безплатно е, но често родителите помагат с дарения, за да се ушият костюми, дори понякога самите родители се включват в ушиването им. Бюджетът стига само за заплати и за разходи по сградния фонд, така че една допълнителна финансова инжекция ще се отрази добре.

17-годишният Никола учи в математическа гимназия. Голяма част от времето си след училище обаче прекарва в столичния център за работа с деца - пее, танцува, участва и в театралната група - вече десета година.

Центърът за работа с деца има шест филиала, които се посещават от близо 4 000 ученици. 53-ма специалисти се занимават с тях в различни сфери. За всеки ученик държавата дава 14 лв. за извънучилищна дейност. Парите стигат само за заплати и за разходи по сградата, но не и за развитие на дейностите, затова се налага родителите да правят дарения.

„Това е нещо, което е пожелателно, не е задължителна тази подкрепа, когато родителите виждат че помощта им е оправдана, те са склонни да даряват и да ни помагат, но това е едно несигурно финансиране - днес може да има, утре не”, обясни директорът на центъра Мариана Тафрова.

От образователното министерство предлагат допълнително финансиране от малко над 4 млн. лв. Средствата ще се разпределят чрез общините между всички звена, които извършват извънучилищна дейност - сред тях са и ученическите спортни школи, логопедичните центрове, Националният дворец на децата. Кой колко ще получи ще зависи от броя на учениците в дневна форма на обучение в дадената община.

„Най-належащо е да си разширим базата, защото тя вече ни е малка и тясна, но тази финансова инжекция, която държавата ще даде, е безкрайно малка за това, тя по-скоро би помогнала за повишаване на заплатите на част от учителите”, смята директорката.

Общините ще получат субсидия само за едно звено за извънучилищна дейност. Ако имат повече на брой - ще трябва да разпределят средствата така, че да има за всички.

Предложението за допълнително финансиране на извънучилищната дейност е на етап обществено обсъждане. Предстои финансовото министерство да каже „да”, за да се гласува от Министерският съвет.