18-годишното момиче, ударено от мълния в Приморско вчера, остава в тежко състояние, но лекарите са обнадеждени, че ще се възстанови.

Теодора остава в реанимацията на бургаската болница поне до утре. Все още има риск за живота й, но добрата новина е, че вече диша самостоятелно. 

Според лекарите, ако състоянието й позволява, тя ще бъде преместена в Отделението по хирургия. Мълнията, преминала през момичето, е засегнала важни органи и системи.

Изключително важна за състоянието й се е оказала бързата реакция на собственичка на близък хотел, която се притичва на помощ и в проливния дъжд прави сърдечен масаж до пристигането на линейката.

Мълнията пада секунди след проливния дъжд, на оживено място на паркинг до автогарата в Приморско.

"Кълбо с размерите на баскетболна топка, светещо, което падна на около три метра от колата ми, просто се взриви и изчезна", разказа очевидецът Живко Узунов.

Мълнията минава през дървото, удря паркирания под него автомобил и се разбива на тротоара.

Снежана Йорданова вижда суматохата и единствена се притичва на помощ. 

"Момичето беше в безпомощно състояние. Пръстите на ръцете й бяха започнали да посиняват", разказа Снежана Йорданова.

Без да губи време, с помощта на момчето, Снежана започва сърдечен масаж.
 
"Доста дълго продължихме да правим това на ръка, докато дойде линейка. Линейката се забави 20 минути, повече дори, което може в един такъв момент да бъде абсолютно фатално", допълни Снежана Йорданова.
 
Майката на пострадалото момиче се свързва със спасителката му по телефона.
 
"Десетки пъти повтори, че нейното момиче е живо благодарение на мен. Моята най-голяма надежда за благодарност е това момиче да остане живо и да радва родителите си!“, каза още Надежда Йорданова.
 
На Теодора й предстои дълго лечение, но лекарите дават надежда, че ще се възстанови.