Появиха се нови разкрития за ученика от Пловдив, обвинен в подготовка на терористична атака.

Родителите на детето са открили в телефона му цялата кореспонденция с човека, представил се за член на Ислямска държава и са подали сигнал до службите.

Момчето е контактувало близо година в интернет с човек от терористичната групировка.

Момчето не е имало намерение да извършва атака, категоричен е адвокатът му.

16-годишният ученик е изключително интелигентен и от добро семейство. Има две по-малки братчета, за чието отглеждане помагал много. За известно време обаче останал без надзор от родителите, които трябвало да полагат много грижи за най-малкото дете. Именно тогава момчето започнало да се променя. Спряло да контактува с близките си, затворило се в себе си и общувало само през телефона си.

Снимка: МВР

Контактът на момчето с вербовчика от Ислямска държава го променил коренно. Затова разтревожените родители решили да проверят телефона му.

Имайки предвид, че поведението на детето се променя, проверявайки телефона за кореспонденция без негово знание намират нещо, което ги изненадва страшно, обясни за bTV адвокатът на семейството.  

Според него детето не е имало цел да нарани някого, да предизвика взрив където и да било и когато и да било.

„Тези вещества стоят там повече от месец. Ако това дете е искало да използва тези вещества за предизвикване на взрив щеше да го направи”, каза още адвокатът. Родителите веднага сигнализират службите.

Снимка: МВР

В случая най-важно е да се изследват причините за радикализацията на детето,  обяснява анализаторът Владимир Чуков.

Според него случаят е много деликатен. “Трябва да се направи всичко възможно да се спаси това дете от лапите на манипулаторите и измамниците. Те са посяли в душата му отровата. Този негов гуру трябва да бъде разобличен”, смята още Владимир Чуков. Според професор Чуков тревожен е и фактът, че за първи път ИДИЛ вербува етнически българин.

В случай на вербовка или контакт с терористи, децата се променят коренно, предупреждават експерти. Затова родителите трябва да са особено внимателни когато видят, че те се затварят в себе си, проявяват силен интерес към религията и едно от най-важните неща - променят начина си на хранене - така, както се е случило и обвиненото в тероризъм момче.

„16-годишният ученик е бил "изгубена душа"”, това заяви в предаването "120 минути" експертът по контра-тероризъм полковник Амир Горен.

Според израелския командос, джихадистите се насочват именно към подрастващи, защото могат да бъдат привлечени по-лесно.