Изборният туризъм от южната ни съседка предизвика напрежение по границата ни с Турция. Може ли обаче "пътуващите" гласоподаватели да обърнат резултатите от вота?

През годините с гласовете на сънародниците ни в чужбина и Турция, средно по двама депутати от ДПС са влизали в парламента. Според сметки, направени от математика Михаил Константинов, от предишните осем парламентарни избора, проведени от 1991 г. до 2014 г., за целия период движението е получило общо 15 места.

Следователно автобусите, които идват от Турция, едва ли ще обърнат драматично резултата. Възможно е да донесат между 30 и 40 000 гласа, но пък именно този брой евентуално би бил достатъчен нова партия, като ДОСТ, да прескочи 4-процентната бариера за влизане в парламента.  

От понеделник до днес само на автогарата в Хасково и Кърджали по редовни линии са спрели  90 автобуса средно с по 40 пътници във всеки. А бройката на извънредните превози и тези без никакво обозначение никой не може да хване.

Препълнени автобус  идва от Истанбул с крайна спирка Джебел. В Хасково оставя десетина  пътници. Всички признават, че идват за изборите, но отричат някой да им е плащал пътя.

Прииждащите автобуси имат психологически ефект, но без претенции гласоподавателите в тях да обърнат изборния резултат, казва математикът проф. Михаил Константинов.

„Ако една по-малка партия се клати върху бариерата и виси от едната или другата страна, възможно е 30-40 000 гласа да могат да я обърнат така, че да влезе в парламента”, отбеляза Михаил Константинов.

Силовият министър Стефан Янев призна, че има сигнали, че от Турция тръгват организирано автобуси с избиратели за вота, но е трудно да се каже откъде идва организацията.

Янев не очаква напрежение по границите ни с Турция заради наплива от автобуси.